25 Şubat 2018 Pazar

YUMURTA SIKIŞMASI/TIKANMASI, TEŞHİS VE TEDAVİSİ



Yumurta sıkışması çesitli sebeplerle kuşun yumurtlaması gereken zamanda yumurtlayamamsı ve yumurtanın karnında kalması durumudur. 


Muhabbet kuşlarında yumurta sıkışması oldukça sık görülen bir durumdur. Peki  mubişimizde  yumurta sıkıştığını nasıl anlarız, onu bu durumdan nasıl kurtarırız. Bilhassa yumurta  sıkışması olmaması için alabileceğimiz önlemler nelerdir buna değineceğiz. 
Öncelikle sebeplerine bakalım, 

MUHABBET KUŞLARINDA YUMURTA SIKIŞMASI/TIKANMASI NEDEN OLUR?

1- Yetersiz beslenme
2- Kalsiyum eksikliği
3-Sık yumurtlama
4-Stres
5- A vitamini eksikliği
6- Batın (karın) yada genital kanal darlığı (Kronik yumurtlama zorluğu yaratır) 
7- Kuşunuzun çok genç olması (9 aydan küçük kuşlarda vücudu tam gelişmediği için)  

8- Kuşun yaşlı olması veya ilk kuluçkasını ileri yaşlarda (3 yaşından sonra) geçirmesi

9- Yumurtasının vücuduna oranla büyük olması 

10-Doğuştan ya da genetik olarak aktarılan anatomik  anomaliler

11- Doğru gelişmeyen yumurtanın dişinin karnında yan yada ters dönmesi


Belirtileri: Dişi kuşun yumurtalı olduğunun en temel belirtisi sırtın kambur, kanatların sarkmış, kuyruğun aşağı eğik   olmasıdır.   Normalde yumurtlamadan önce karında zaten şişlik oluşur. Ancak anormal bir şişlik var ve şişliğin olduğu bölgede tüy dökülmesi yaşanıyorsa, özellikle de bu belirtiler karından ziyade anüsteyse çok yüksek ihtimal yumurta sıkışmasıdır.

Yumurta sıkışmasının İleri evrelerinde dişide  halsizlik, durgunluk, iştahsızlık, tüylerini kabartarak hareketsiz oturma görülür. 
Bazı durumlarda kuşların karınlarındaki ilk yumurta çıkmadan ikinci yumurta gelişmeye başlar. Böylece ikinci yumurta ilk yumurtayı sıkıştırır. Sıkışan yumurta ise bacak sinirlerine baskı yaparak geçici felce neden olur. En riskli durum da budur. 


TEDAVİSİ

Elbette bu durumda yapılacak en doğru şey bir veteriner hekime başvurmaktır. Çünkü yumurta sıkışması kimi zaman kendiliğinden geçebilse de bazen cerrahi müdahale gerektirip, müdahale edilmediği takdirde ölümle bile sonuçlanabilir. 
Veteriner hekimler el ile muayene ederek yumurtayı teşhis edebilir veya kesin teşhis için röntgen çekebilir. 

Tedavide veterinerler çeşitli uygulamalar yapabilir. Elle bölgeye masaj yaparak yumurtanın çıkmasına yardım edebilir, sıkışmanın sebebine göre  A vitamini, kalsiyum ve oksitosin takviyesi yapılabilir ya da son çare olarak anestezi altında cerrahi olarak yumurtayı alabilir. 
Bazı üretici ve hobici arkadaşlar kuş sayısı fazla olduğundan ve bu durumla çok sık karşılaştıklarından tecrübe kazanmış, kendi kuşlarına doğal yöntemlerle müdahale etmektedirler. Sizin de eğer hemen bir veteriner bulma şansınız yoksa ilk yardım olarak kuşu nemli ve sıcak bir ortama alıp; makattan 1-2 damla zeytinyağı damlatıp karnına hafif dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz. Ancak çok dikkatli olmalısınız ki yumurta kuşun içinde kırılmasın . Yumurtanın içeride kırılması rahimdeki mukozanın zarar görmesine, , durmayan kanamalara ve hatta kan zehirlenmesine yol açar ve kuşu kaybedersiniz.. 
Kuşu yumurta sıkışması yaşayan herkese geçmiş olsun. 
© Tüm hakları saklıdır.2018 -Muhabbetistan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder