Şüphesiz ki bir canlının hayatını devam ettirmesinde olmazsa olmaz en önemli unsurlardan biri de beslenmedir. Beslenmemizi çeşitli gıdalar ile gerçekleştirirken çoğu kez amacımız canımızın istediğini yemek, tadını sevdiğimiz gıdaları tüketmek şeklindedir. Hangimiz brokoliyi sevmiyorum ama sağlıklı beslenmek için yiyorum diyoruz. Diyenler var tabii. Ama ben kereviz sevmiyorum , pırasa yemem, bamya mı ıyyy diyenleri çok duydum. Evet beslenirken çoğunlukla sevdiğimiz gıdaları tüketiriz fakat çok seviyoruz diye her gün pilav yersek tek tip beslenmiş oluruz. Bu da sağlıklı olmaz.
Aynı bizler gibi muhabbet kuşlarımızın da sağlıklı kalabilmesi için besin çeşitlendirmesine ihtiyaç vardır. Avusturalya’da doğal ortamında yaşayan muhabbet kuşları zaten bu çeşitliliğe sahipler. Ancak evinde kuş besleyen pek çok kişi bunun bilincinde olmadığı için, kuşlarını içinde genelde darı çeşitleri (ak darı, kızıl darı), keten tohumu ,nijer gibi yağlı tohumlar ve kabuksuz yulaf bulunanan yem karışımlarıyla beslerler. Oysa ki Muhabbet kuşları meyve ve sebzeleri de severek tüketirler. Ancak severek tüketmeleri o besinin her zaman onlar için uygun ve faydalı olduğu anlamına gelmez. Kimi besinler bizler için çok faydalıyken kuşlarımız için zararlı hatta ölümcül olabilir. İşte bu makalemde muhabet kuşlarımıza korkmadan verebileceğimiz besinleri, az tüketmeleri halinde faydalı fazlası zarar olabilecek besinleri ve asla vermememiz gerekenleri paylaşacağım..
Öncelikle belirtmeliyim ki meyve ve sebzeleri iyice yıkayıp kurulamadan vermeyin. İyi yıkadığınızdan emin olun çünkü bu ürünlerin üzerinde kalabilecek tarım ilacı hastalanması ve hatta zehirlenerek ölmesine neden olabilir. Ayrıca İyi yıkanmamış besinlerden her türlü hastalık, iç parazit bulaşabilir.
Kurulayın, çünkü özellikle yeşilliklerle birlikte sindirime giren su kuşlarda ishale neden olur.
!!! Buzdolabınızdan çıkardığınız meyve ve sebzeleri oda sıcaklığına gelmeden kuşlarınıza servis etmeyiniz.
Şimdi gelelim besinleri incelemeye...
SEBZELER:
1-Havuç Dilimlenerek ya da rendelenerek verilebilir. Hazırlanacak mama içine ilave edilebilir.
2-Marul Çok severler fakat fazla verilmesi ishale neden olur. O yüzden haftada 2-3 kez bir parmak kadar verilmesi C vitamini ihtiyacına katkıda bulunacaktır.
3- Maydanoz C vitamini açısından en zengin yeşillik türüdür. Yaprakları tırtıklı olduğundan kuşun boğazına yapışıp ölüme götürdüğü vakalar vardır. Bu sebeplle yaprağı yerine saplarının verilmesi tavsiye edilir. Ancak fazlası ise kalsiyum eksikliği olan kuşlarda zararlı olabilir.
4- Brokoli Sıkça tüketilebilir
5- Karnabahar yaprağı Sıkça tüketebilirler
6-Lahana ve Kara lahana: Azı faydalı olmakla birlikte fazlası ishale neden olur.
7-Ispanak Vitamin ve demir kaynağıdır. Ancak fazla tüketimi kemik gelişimine zarar verebilir.
8- Pancar yaprağı Aynı ıspanak gibi fazla tüketimi kemik gelişimine zarar verir. Yavrulu kuşlara verilmesini tavsiye etmem.
9-Şalgam yaprağı Fazla tüketimi kemik gelişimine zarar verir. Bu sebeple yavrulu kuşların mamasına katılmasını tavsiye etmem.
10- Domates yeşil olan sap ve yaprağı kuşlar için toksik olduğundan yedirilmemeli, ayrıca kendisi de asitli bir sebze olduğundan verilmesi pek tavsiye edilmez.
11- Patates: Çiğ olarak değil pismiş olarak verilebilir. İshal olan kuşlarda ishali kesmeye yardımcıdır.
Ayrıca...
Salatalık
Patlıcan
Kereviz ve sapları (yaprakları değil)
Tatlı biber
Kabak
Kırmızı turp
Kırmızı pancar
Semizotu
Pazı
Balkabağı
Pırasa
Roka ve Tere korkmadan fakat abartmadan verilebilir.
!!! Bezelye, Barbunya ve Fasulye pişmiş olarak verilebilse de asla yemek haline gelmiş yani içine yağ salça tuz katılmış hali verilmemelidir.
MEYVELER
Elma, Erik, Şeftali, Kayısı ve Kiraz yiyebilirler ancak bunların çekirdekleri (Genel olarak tek çekirdekli meyveler olarak sınıflandırlabiliriz) zehirli olabilir. Verilirken çekirdeği ayıklanarak verilmelidir.
Armut, Üzüm, Kivi, Dut, Muz Mango, Papaya, Kavun, Çilek, Ayva, Ananas, Portakal(kabukları dahil) ve Mandalina (kabukları dahil) aşırıya kaçmadan verilebilecekler arasındadır.
!!! Turunçgillerin de çekirdekleri çıkarılmalıdır.
Karpuz ise beyaz kabuğu ve çekirdeği verilebilir. Ancak pembe olan kısım su oranı yüksek olduğundan ishale sebebiyet verebilir.
ASLA VERİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER
Tuz ve tuz içeren tüm yiyecekler, sodyum zehirlenmesine yol açar. Kuşun aşırı su tüketmesine ve idrar yapmasına dolayısıyla böbrek tahribatına sebep olur.
Şeker ve şekerli besinler, sindirim sistemleri tohum ve tane yemek için yapılanmış kuşlarda birçok sağlık sorununa ve fazla tüketildiğinde ölüme yol açabilir. Parazit mantarlar şekerle beslendiği için şeker oranı yüksek meyveler bile kursak mantarını tetikleyebileceğinden az ve dikkatli verilmelidir.
Çikolata ve kakaolu besinler içeriğinde bulunanteobromin maddesi nedeniyle kuşlar ve tüm evcil hayvanlar için zehirdir. Kahve ve kafein içeren besinler de bu gruptadır.
Sarımsak ve soğan, direkt olarak verilmesi alyuvarların tahribatına, yakıcı olduğu için sistemi sorunlarına yol açar. Ancak doğal antibiyotik olarak belirli oranlarda su içinde bekletilere kür hazırlanır ve içme suyuna yine belli oranlarda konulabilir.
Mantar, Sindirimi zor bir besin olduğundan çok ciddi sindirim sorunlarına sebep olur.
Avokado, kuşlar için en tehlikeli yiyeceklerden biridir. Muhabbet kuşlarında toksik etki gösterdiği için solunum durmasına, kalp etrafında sıvı toplanmasına böylece de ölüme sebep olur.
Süt Muhabbetler otçul oldukları için hayvansal gıdalar doğalarına aykırıdır (Bunun tek istisnası yumurtadır. ) Bu yüzden süt ve laktoz içeren süt ürünleri toksik etki yapabilir, ishale sebep olabilir.
Yaş Hurma, şeker oranı yüksek bir gıda olduğundan yağlanmaya ve karaciğer tahribatına yol açar.
Yer Fıstığı'nın kabuğunda mantar rahatsızlıklarına neden olacak bakteriler bulunduğundan verilmemelidir.
Sodalı ve karbonatlı besinler, sindirim sisteminde sorunlara yol açar.
Abur cubur yiyecekler kesinlikle verilmemelidir. İçinde bol miktarda tuz, yağ, şeker, koruyucu madde bulunan ürünler kuşun sindirim sistemini kalıcı olarak etkiler, karaciğer ve böbrek iflasına yol açar.
Mayalı ve hamurlu yiyecekler
Doğada hiç börek, çörek, poğaça kek yiyen kuş gördünüz mü? Yanına da çay 😂 O halde bu konuda fazla açıklama beklemeyin; sadece vermeyin!!
Alkol ve alkol içeren yiyecekler veren olacağını sanmam ama biz yine uyarımızı yapalım. Az miktarda bile olsa, ölüme neden olabilir.
Muhabbet kuşlarınıza taze meyve sebze verilmeli; kurutulmuş verecekseniz; işlemden geçmemiş, şeker eklenmemiş, boya katılmamış olduğundan emin olmalısınız.
Tabii ne kadar çok çeşit hakkında bilgi versem de değinemediklerim var. Bahsettiklerim dışında bir besin vereceksek mutlaka araştırarak vermeli; eğer emin olamıyorsak asla vermemeliyiz..
Son olarak bir tavsiye:
Sabırlı olmalısınız.
Muhabbet kuşlarının da bizler gibi her biri farklı damak zevkine sahip olduklarından birinin severek yediğini diğeri hiç ağzına sürmeyebilir. Unutmayın! Her ne kadar verdiğimiz besin yararlı da olsa seçici davranabileceği ve yemek istemeyeceği gibi diğer taraftan zarar verecek olsa da severek yediği besinler olacağı için her iki açıdan da tatmin edecek besinleri bulmak biraz zaman alacaktır.
Doğada hic borek corek kek yiyen kus gordunuz mu diye sormussunuz ya? Bizim burada martilara simit atilir. Guvercinler copten kurufasulye yer. Kargalar ekmek yer onlar da kus degil mi?
YanıtlaSil